Serious Hot Fools
Specialisten in culinaire en American style BBQ

Nieuws 02-03-2019.

Eerste BBQ wedstrijd van 2019 in Nunspeet/Hulshorst

De wedstrijd was een groot succes voor ons, ondanks de sterke tegenstanders. Wij zijn overall winnaar van de dag geworden.

In de eerste ronde moesten we een gerecht maken met kippenbout. Wij hebben deze gesplitst en van de drumstick hebben we een lolly gemaakt. De dij hebben wij uitgebeend en gevuld met een duxelles van paddenstoelen. Het geheel hebben wij afgemaakt met een krokant kippenhuidje, een kippenjus, pompoenpuree, in het zuur ingelegde enoki, uitgebakken bloedworst, dragonmayonaise en natuurlijk de aceto met truffel. Wij hebben de gevulde dijen afgelakt met een aceto met truffel op de snijkant. Deze ronde zijn wij derde geworden.

De tweede ronde was een ronde met kreeft. Wij hebben de kreeft kort geblancheerd in court bouillon en snel teruggekoeld. Vervolgens hebben we een sabayon gemaakt van prosecco geïnfuseerd met dragon. Deze hebben wij over de halve kreeft heen gedaan en kort gegratineerd in de pizzaoven. Op het bord verder een venkelsalade met granaatappelpitjes, merengue van venkel en dragon, een venkelpuree en groen van venkel. Hier hebben we een aceto met citroen verwerkt in de dressing van de venkelsalade en de kreeftenschaar hebben we ermee gelakt. Dit gerecht kwam op een gedeelde tweede plaats.

De derde ronde was een mistery box. Hiervoor kregen wij een tweetal verplichte ingrediënten namelijk een kokosnoot en jasmijnrijst. Daarnaast mochten wij maximaal 9 producten van een tafel uitkiezen om te gebruiken. We moesten alle producten, die we kozen, ook daadwerkelijk gebruiken. Wij hebben gekozen voor: notenmix, suiker, yoghurt, gecondenseerde melk, munt, limoen, gember en chocolade. Wij hebben van de yoghurt hangop gemaakt en hierdoor limoenrasp en geroosterde kokos gedaan. De gecondenseerde melk in het blik gekookt tot karamel. Van suiker hebben we karamel gemaakt en daar doorheen de noten gedaan. Van de chocolade hebben we mousse gemaakt. De karamel en noten hebben we fijngemalen tot nougatine en deze gemixt met de rijst en hiervan een koekje gebakken. Het geheel hebben we afgemaakt met balsamico parels. Dit gerecht kreeg 44,67pnt van de maximale 45pnt en was de winnaar van de ronde.

Het laatste gerecht moesten we maken met kalfswang. Deze hebben we heel langzaam gegaard in de dutch oven met rode wijn, port en vijgen. We hebben het bord opgemaakt met erwtenpuree, fondant van pastinaak, gegrilde groene asperge, gegrilde vijg, geblakerde prei, paddenstoelen gemarineerd in aceto met vijg en gefrituurde prei. De wangen hebben wij tevens verwerkt tot een loempia, ook hierin dezelfde aceto met vijg verwerkt. Wij hebben croutons gemaakt en fijngemalen met zwarte kleurstof. De wangen hebben we hierdoor gerold, zodat het net twee stukjes houtskool lijken. Het opgemaakte bord hebben wij uitgeserveerd en daarnaast hadden we een bakje met houtskool met een smokerbox met hierop de zwarte kalfswangen. Dit 'theater' kwam rokend aan tafel, waar wij de wangen ook op het bord hebben gelegd en ook de jus hebben uitgeschonken. Voor dit gerecht hebben wij de maximale score van 45 punten gekregen en ook deze ronde hebben wij gewonnen.

Onder de tegenstanders waren een aantal chefs aanwezig met jaren ervaring in het vak. zij wilden gewoonweg niet geloven dat onze achtergrond heel anders is. Heel leuk om dit soort complimenten te ontvangen van professionals met jaren ervaring.

 Al met al een hele mooie dag met mooie gerechten en een geweldige uitslag. Wij danken Jeanette en alle vrijwilligers voor de organisatie. Deze wedstrijd is een mooie aanvulling op de kalender. Naast de organisatie van de wedstrijd had ze de gehele dag(vanaf 5 uur in de ochtend) ook nog een lekker varkentje op de smoker liggen. Aan het einde van de dag hebben we hier heerlijk van gegeten. Serious Hot Fool Dennis heeft nog even geholpen om het varken aan te snijden.