Recepten
Hier plaatsen we onze recepten van de gerechten die we maken. Een aantal houden we voor ons zelf in verband met de wedstrijden waar we aan meedoen.
Jamaican Jerk Chicken
Ingrediënten;
1 Kilo kip (wij gebruiken graag dijfilet)
Voor de marinade heb je nodig:
- 2 tenen knoflook
- 2 sjalotten
- 1 eetlepel bruine basterdsuiker
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 theelepel pimentpoeder
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 snufje nootmuskaat
- 2 eetlepels citroensap
- één madame Jeanette
- zout en peper naar wens
Bereiding;
Doe alle ingrediënten bij elkaar in de keukenmachine en vermaal dit tot een pasta. Marineer het vlees minimaal 2 uur.
Grill het op een hete BBQ.
Lekker met een mango/komkommer salsa en gegrilde ananas. Wil je het echt Jamaicaans afmaken? Serveer het met gekruide rijst (oa met Tijm) en kidneybonen.
Voor een Vega versie vervang je de kip door Portobello’s.
Tequila lime longhaas
Ingrediënten;
1 kilo Longhaas te verkrijgen op verzoek aan uw slager. Vraag ze om de pees te verwijderen. Je krijgt dan twee lange stukken vlees.
Marinade;
2 tenen knoflook in uitgeperst
1 Jalapeno peper
2 bosuitjes in ringen gesneden
2 eetlepels Sojasaus (glutenvrij)
1 eetlepel Worchestershiresaus
2 eetlepels Tequila (liefhebbers verdubbelen dit)
1 theelepel vers gemaalde zwarte peper
1 eetlepel bruine suiker
1 theelepel zout
1 limoen in partjes om na bereiding het vlees te besprenkelen en wat zout om de smaak te versterken
Bereiding:
Marineer het vlees in de vloeistof en kruiden voor minimaal 4 uur. Hoe langer hoe intenser de smaak.
De BBQ flink opstoken totdat de kolen rood gloeiend zijn. Het vlees droog gedept direct in de kolen leggen, geeft een zeer smakelijk resultaat en je gasten zullen erg verrast zijn. Grillen op een rooster kan zeker ook.
Als het vlees rondom een mooie 'Bark' heeft en een kern temperatuur van 45 graden heeft behaald is deze mooi rare tot medium rare. Dan nog even terzijde ingepakt in alufolie wegleggen waarbij het vlees nog even kan nagaren en de sappen tot rust komen. Na zo'n 10 minuten rusten in mooie plakjes snijden besprenkelen met limesap en wat zout en serveren met een chimichurri saus en wat tortillachips. Ook lekker op een tortilla.
Geitenkaas hapjes met uienchutney
Ingrediënten;
Geitenkaas met honing
Bladerdeeg bakjes (mini) of zelf maken.
6 rode uien in ringen
Zonnebloemolie 4 eetlepels
50 gram rietsuiker bij voorkeur biologisch
100 ml rode Port (Ruby)
70 ml rode wijnazijn
Bereiding uienchutney
Verhit de olie in een grote pan met dikke bodem (Dutch Oven) en voeg hierbij de uien in ringen. Bak deze op een laag vuurtje tot ze zacht zijn. Vergeet niet om te blijven roeren zodat het niet aanbakt. Voeg de rietsuiker toe om de uien te karameliseren. Nadat ze mooi bruin gekleurd zijn voeg je de port en wijnazijn toe. Dit laat je langzaam inkoken wat ongeveer zo'n 20 a 30 minuten duurt. Bij het afkoelen zal het nog wat meer indikken. (smaakt ook goed op een borrelplankje met kaas en pate)
Wil je iets meer Port smaak eraan? Voeg nog wat Port toe. Helpt ook af te koelen.
Bereiding hapjes
Bakjes vullen met geitenkaas naar eigen smaak en ze op de BBQ zetten in een bak zodat ze niet door het rooster vallen. Nadat de geitenkaas wat gekleurd is en op temperatuur is ze op een schaaltje serveren met de uienchutney. Om er een mooi voorgerechtje van te maken is wat frise sla met een vinaigrette er erg lekker naast.